zondag 21 november 2010

Mulu park



Drie dagen mulupark achter de rug, wat eigenlijk veeeeel te kort is. Het park is 750 vierkante km groot, daar kun je je eigenlijk wel een paar maanden vermaken. We hebben ons dus beperkt tot de highlights. Op dag 1 met propeller vliegtuig vanaf Miri erheen gevlogen. Beetje kuifje-achtig om met zo'n vliegtuig op een plakje asfalt middenin het regenwoud tussen de bergen te landen. Na het inchecken was het eigenlijk al te laat om nog aan een activiteit mee te doen, dus zijn we op eigen gelegenheid een kleine wandeling gaan maken. We sliepen bij gebrek aan 'normale' accomodatie in een longhouse; een enorme familiekamer helemaal voor onszelf met vier bedden en twee douches, beetje zonde wel want we hoefden er alleen maar te slapen, we wilden natuurlijk zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengen. Na heerlijk te hebben geslapen zijn we de dag erop vroeg vertrokken met een bootje richting een lokale stam, waarvan we de naam nu even kwijt zijn. De mensen verkochten wat authentieke handgemaakte spulletjes en we kregen uitleg over de oude rituelen en gebruiken, hoewel de meeste zich na de Japanse bezetting tot het christendom hebben bekeerd toen de Australische zendelingen het land hebben overspoeld. Van de handgemaakte gereedschappen mogen we het meest denk ik helaas niet invoeren: het is ofwel een verboden wapen of het is gemaakt van beschermd tropisch hardhout. Na het bezoek gingen we verder de rivier op richting de wind cave en de clearwater cave. De eerste met een indrukwekkende kamer kingschamber genaamd en de tweede met een grote ondergrondse rivier. Terug buiten ben ik nog het water in geweest voor een frisse duik in het water wat uit de grot kwam en tevens het begin was van de rivier waarover we gevaren hebben. Voor 's-middags stonden er weer twee grotten op het programma: langs cave en de deer cave. Dit keer eerst een wandeltocht door het regenwoud om bij de grotten te komen. Langs cave is een redelijk kleine grot, maar wel duidelijk de mooiste voor wat betreft de stalagmieten en stalagtieten. De deers cave even verderop was het meest indrukkenwekkend. Met een opening van 150m breed en 120m hoog de grootste ter wereld.  Van grote hoogte kwam er op verschillende plaatsen water naar beneden, alsof het uit het niets kwam. Met het zonlicht van die gigantische opening op de achtergrond een fantastisch gezicht, je zou er zo een douche onder willen nemen, als je daarvoor niet eerst van het gebaande pad zou moeten afwijken door de guano om eronder te kunnen staan. Het wereldberoemde beeld van deze grot is als tijdens de schemer de drie miljoen vleermuizen die er wonen uitvliegen voor de jacht door die grote opening. Helaas begon het toen wij buiten de grot zaten te wachten te regenen en daar houden vleermuizen niet van. In het donker en de stromende regen dus maar weer terug richting longhouse.

Vanmorgen hebben we nog de canopy walk gedaan:  een wandeling met touwladders op hoogte van de boomtoppen grens (en das best hoog met bomen van zo'n 40m). Op deze hoogte gebeurt er van alles in het regenwoud. De apen leven op deze hoogte, maar ook veel bijzondere insekten en paristerende begroeiing zoals varens, orchideeën en lianen.

Daarna weer terug gevlogen naar Miri waar we een nachtje overblijven omdat onze vlucht naar Kota Kinabalu helaas niet aansluit. We slapen in het slechtste hotel tot nu toe en zitten daarom nu maar in een barretje cocktails te drinken totdat we denken dat we vanavond lekker kunnen slapen :) Gelukkig zitten hier wel een hoop leuke winkeltjes waar Anke leuke dingetjes heeft kunnen kopen en inspiratie heeft opgedaan. Helaas wil de techniek niet helemaal meewerken, de camera wil niet meer auto-focussen en van de foto's die ik met mijn telefoon heb genomen zijn er om onverklaarbare wijze een heel stel verdwenen.

Morgen naar het nexus resort nabij Kota Kinabalu voor een paar dagen ontspanning.

Location : Jalan North Yu Seng, 98000 Miri, Sarawak,

3 opmerkingen:

  1. Lekker hoor, vandaag zijn jullie aangekomen in het resort(?) voor een paar dagen strandliggen. Wat klinkt dat heerlijk met hier ochtenden van 2 graden en donderdag een weersverwachting met sneeuwbuien, zou er nog maar even blijven:)! Mooi en uniek wat jullie daar zien zeg.

    Geniet er nog ff van!

    x Melissa

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi, Weer erg veel gedaan en indrukken opgedaan zo te lesen. Jammer dat het ging regenen bij de Deers Cave. Wij hebben gisteren wel gekeken naar het uitvliegen van de vleermuizen want die grot komt ook voor in de serie van Planet Earth :-).

    Inmiddels moeten jullie denk wel in het resort zijn. Luxe boel hoor. prima plek om nog een paar dagen te relaxen en redelijk uitgerust terug te komen.

    Veel plezier verder daar aan dat mooie witte strand,
    Groetjes, Gerard en Elly

    ps camera probleem heeft misschien wel met hoge luchtvochtigheid te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Selamat Siang

    Apa Khabar ? (Hoe gaat het met jullie ?)

    Wat een prachtig park moet dat zijn zeg!
    In het Mulu national Park bevind zich ( heb ik gelezen ) de Gunung Mula 2376 mtr. hoog.
    Zijn jullie nog Pinnacles geweest? ( bij Gunung Adi )dit moet ook mooi zijn.Maar ik begrijp je kan niet alles zien in die korte tijd en je moet dan keuzes maken.gelukkig hebben jullie de highlights gezien met die grotten " The deer cave" en misschien ook nog wel de "clearwater cave" en de "windcave ".
    Was de "Sarawak Chamber mooi en groot ik lees dat er wel 40 Boeing,s 747 in passen zo groot is die grot !
    dat jullie die vleermuizen niet gezien hebben is zonde , maar het regent daar in dat Park zeer vaak en er valt per jaar daar wel 6000 - 7000 mm regen.Dus geen wonder dat hje die vleermuizen niet kan zien.
    Jullie verbleven in die Longhouses waar die inboorlingen wonen?
    Die stam heet waarschijnlijk de "Dayaks "en die zijn weer onderverdeeld in de "Iban "- zee-dayaks en de "bidayuh- land-dayaks.
    Die iban overigens is de grootste stam en ik hoop dat jullie kop er nog op zit want dat waren koppensnellers vroeger!

    Nou geniet ff lekker van jullie laatste dagen in het resort en rust lekker uit.
    En lekker makan ( eten) en drinken(miran)

    Selamat tinggal ( tot ziens )en Selamat Jalan ( goede reis )

    Ik zie jullie weer op schiphol a.s zaterdag.

    Groetjes en Liefs xxx, Pauline & Jaap

    BeantwoordenVerwijderen